Search
  • Emma Svärd

Skrivkramp - 3 tips för att få igång glöden

Skrivkramp är något som har drabbat oss alla igenom livet. Oavsett om det varit till en skoluppgift, sitt personliga brev inför en jobbansökan eller bara ett vanligt sms till en kompis så har vi alla upplevt det.


Men när sitt jobb är att skriva, vill man bara slänga datorn ut genom fönstret samtidigt som man går runt och svär för sig själv. Men som tur är så finns det saker man kan göra för att lätta på det - och här kommer mina 3 bästa tips!


1. Ta en paus.

Tro mig - det hjälper inte att du sitter och läser din text om och om igen i flera timmar. Förmodligen kommer det bara skapa en större huvudvärk. Ta istället en halvtimme för att gå en promenad, läsa en bok eller vad som brukar ge dig inspiration. Många copywriters säger att deras bästa idéer kommer när man egentligen inte tänker på det och då blir det en ''glödlampa över huvudet-effekt'' istället. Det kan vara på Ica, när man är på toa, ska sova - you name it. Se bara till att ha något att skriva ner idéerna på.


2. Läs din text högt.

Att bara läsa sin skrivna text om och om igen kan göra vem som helst lite knäpp och blind för sina egna ord. Att läsa texten högt får din hjärna att komma igång på riktigt och automatiskt vill fortsätta när texten tar slut. Här hittar man också lätt grammatiska fel och andra småsaker man annars missar.3. Har du inte kommit igång alls? SKRIV!

Att komma igång med en text kan vara något av det svåraste. Tankarna snurrar över allt man vill ha med och oftast försöker man skriva klart innan man ens kommit igång.


Det jag brukar göra för att komma igång är helt enkelt bara att skriva. Strunta i att det blir felaktigt formulerat, fel grammatiskt, knappt har med ämnet att göra och annat runt - när du skriver en bit har du något att börja jobba med. Härifrån kan du ta bort, lägga till och tillslut få fram det resultat du önskar. Testa - jag lovar att det hjälper!Har du något magiskt tips du vill dela med dig av? Kommentera här nere!

61 views0 comments

Recent Posts

See All