Search
  • Emma Svärd

Storytelling - Orsaker till varför det är så viktigt

''Storytelling är en gren inom marknadsförings- och upplevelseindustrin som går ut på att bygga försäljningen för exempelvis en restaurang eller ett hotell kring en historia. Dramaturgin bygger på något som folk vet, tror sig veta eller känner igen.''


Detta är definitionen av Storytelling enligt Wikipedia.

Idag är det många företag som väljer att arbeta med just storytelling i sin marknadsföring. Man lägger mer tid på att visa upp personerna bakom företaget, var ens produkter/tjänster platsar in i konsumentens vardag och varifrån sitt företag har sitt ursprung.


Varför har det blivit såhär då?

Enligt mina personliga tankar anser jag att detta har blivit en livsviktig punkt för företag att fokusera på. I dagens samhälle, med internet och datorer som hotar med att bli lurad på pengar och personuppgifter, så blir människor mer och mer noggranna med vilket företag man faktiskt handlar av. Man vill på ett sätt känna företaget man väljer att köpa av.


Som jag nämnde blir detta mer och mer etablerat även bland stora företag.

Se till exempel Telia.

Förr fokuserade Telia, som de flesta företag, på bara produkterna och visa upp priserna på dessa i sina reklamfilmer. Jag tror vi flesta kan hålla med om att sådan reklam är en av de värsta sorterna som marknadsförs.


Sedan hände något. Telia lade om växlarna helt och hållet för att istället köra på storytelling, vilket de gjort ett tag nu. Några produkter visas i princip aldrig upp, förutom på skyltar i stan det vill säga. De visar istället upp hur sina tjänster och produkter hjälper sina kunder i vardagen och vilket sorts företag de vill visa upp sig som. Det blir en mer emotionell koppling till företaget.


Så varför ska man då använda storytelling?

Pontus Staunstrup (författaren till Contenthandboken) har sammanfattat detta med 5 olika skäl som jag tycker är grymma.


1. Du skapar emotionella band till din målgrupp

2. Det ger ditt företag en personlighet

3. Du kan skapa rikare innehåll

4. Din målgrupp får anledning att komma tillbaka

5. Det kan bidra till en ledarställning


Så det är en liten grund till vad storytelling är och varför det är så himla bra. Det är väldigt mycket man kan säga om området, men jag börjar med detta för tillfället.


Vad tycker ni om storytelling? Fördel eller nackdel? Let me know!


68 views0 comments

Recent Posts

See All