Search
  • Emma Svärd

UX-writing: Empty states

Inom UX-writing finns det som jag nämnde innan väldigt många olika grenar. I dag har jag valt att skriva om en av de viktigaste och mest bortglömda. De så kallade Empty States.


Så vad är Empty States?

Empty States kan man enklast förklara att det är en sida där t.ex. dina produkter i en webbshop hamnar, din vänner i en applikation eller liknande. En förklaring på justinmymind.com summerar det väldigt bra - ''Empty states are screens in your UI that are not yet full of information.''


Här är det väldigt lätt att man kan förlora en kund eller användare om man gör det felaktigt. Som jag pratat om innan är UX-writing det som ska guida en användare att göra rätt. Empty states är ett perfekt exempel på detta.


Låt oss kika på ett litet sämre exempel:Detta felmeddelande fick jag upp när jag försökte ladda ner en app från App Store. Tydligen har jag lyckats ställa om min App Store till den amerikanska och kan nu då inte ladda ner den appen jag önskar.


Problemet med detta? Det står inte alls hur jag ska gå tillväga för att byta till rätt affär. Klickar jag på OK eller Cancel blir utgången samma - man hamnar bara tillbaka till skärmen man var på innan. Detta slutade med att jag tillslut bara stängde ner App Store för jag inte fick någon information om hur problemet skulle lösas. Det blev ett hinder i min process.


En viktig sak att tänka på inom UX-writing är att sätta sig in i kundens perspektiv. Vad hade jag behövt göra här för att kunna ladda ner min app? En sådan enkel sak som att sätta in en Cancel och sedan en knapp där det står ''Byt affär'' hade gjort det väldigt simpelt. Där får användaren själv välja om man vill avbryta eller byta till den svenska App Store.


Exempel nummer 2:


Här har vi ett bättre exempel på hur ett Empty States har använts till det positiva.

Här hade det lika med kunnat stå att man inte har några vänner och sedan inget mer än så. Istället har Melodifestivalen valt att lägga till en knapp så användaren lätt kan klicka sig vidare för att hitta mer vänner. Man guidar kunden rätt.För att summera:


Väljer man att verkligen ta tillfället i akt och kommunicera rätt till kunden i dessa steg, kan det ge större effekt än vad man tror, t.ex. i webbutiker eller sociala appar. Detta är ett stadie man absolut inte ska glömma bort och lägga lite tid på.


Har ni några andra tankar eller funderingar? Skriv en kommentar här nere!


30 views0 comments

Recent Posts

See All