Search
  • Emma Svärd

UX-writing. Vad är det egentligen?

UX-Writing är ett begrepp som mer och mer börjar cirkulera i marknadsföringsbranschen. Man har tidigare hört talas om UX-design, som står för User Experience Design. Skillnaden mellan dessa är väldigt simpel om man tänker efter; UX-design är utseendet och utformningen, UX-writing är texten. Båda har dock samma mål. Användarvänligheten.


Man kan säga att UX-writing handlar om att identifiera befintliga beteendemönster och att guida kunden rätt under vägens gång. Detta gör man via att serva besökaren med rätt innehåll på rätt plats vid rätt tidpunkt. Begreppet man brukar använda för denna sortens texter är kort och gott mikrocopy.


Felet många gör på sin UX-writing på hemsidor är att man försöker vara så kreativ och rolig som möjligt. Jag ska inte säga emot att det säkert är anledningen till vissa leenden, men det är förmodligen inget som bidrar till ökade intäkter.


Det viktigaste i UX-writing är dock att hålla sig kort, precis som ordet mikrocopy indikerar. Skriv copy, men i mindre storlek. Det du ska göra är att skriva det kunden behöver för att göra rätt, mer än så behövs inte. Håll det kort och kör pang på.


Varför ska man använda sig av detta och fokusera på det kanske ni tänker? Jo, för ser man till att ha välarbetad UX-writing på sin hemsida skapar detta nöjdare kunder, träffsäkra tjänster och lönsamhet för företaget.


Sedan finns det olika steg på en hemsida eller liknande som man kan etablera UX-writing i. Empty States, formulär, produktbeskrivningar och mycket mer. Men det tar vi i ett senare inlägg.


Emma Svärd

2020 02 08


35 views0 comments

Recent Posts

See All