Search
  • Emma Svärd

Vad är tonalitet och varför är det så viktigt?

Som skribent eller copywriter, jobbar man varje dag med det skrivna språket och förmågan att anpassa det efter vem man pratar med och vad man vill åstadkomma.

Det fungerar i princip på samma sätt som vi beter oss i vardagen - vi pratar inte på samma sätt med våra vänner över en öl på den lokala puben, som vi gör över en kopp kaffe på en arbetsintervju. Situationerna, och i vårat fall målgruppen, är det som bestämmer hur vi ska formulera oss. Men hur går man till väga?


Att utforma sin tonalitet


A och O är att känna din målgrupp. Agda, 86 år är inte likadan i språket som Gustav, 23 år. Precis som inom det visuella, är det bra att ha riktlinjer för tonaliteten och språket. Sitter det flera olika som hanterar till exempel era sociala medier är risken att det blir väldigt många olika ord och former på texterna som inte hänger ihop med de andra inläggen. Att skapa en tonalitet som går hand i hand med din målgrupp är viktigt för ditt varumärkesarbete.


Prata inte om sådant du inte vet


Om du skriver för till exempel ett spelföretag, måste du vara insatt i den världen. Att skriva om ett ämne och mot inbitna konsumenter, måste man veta vad det är man skriver om. Det kan vara allt i från fakta om ämnet till vissa ord som målgruppen ofta använder - tänker man inte på detta kan risken vara att texten du skriver inte blir trovärdig.

För att underlätta denna process, väljer många copywriters ofta att skapa en persona.

Vad heter din kund och hur gammal är hen? Vad jobbar hen med? Vad är hens hobbys och intressen? Via att tratta ner målgruppen till en person, istället för en stor folksamling, kan det effektivisera och förbättra ditt skrivande.

Vi kan formulera det med en checklista:


  1. Ha koll på din målgrupp. Var rör de sig i digitala kanaler och hur pratar de med varandra?


2. Se till att vara påläst om det du skriver om.

3. Skapa en persona som du kan låtsas att du skriver med.

Är du mer nyfiken på hur man kan formulera sin tonalitet?

Bloggen kommer nästa vecka uppdateras med mer tips om hur du kommunicerar i olika digitala medier. Annars är jag alltid tillgänglig på emma@svardmarketing.com.

49 views0 comments

Recent Posts

See All