Search
  • Emma Svärd

Vilken tonalitet ska man ha i olika medier?

I förra blogginlägget skrev jag om vad tonalitet är och varför det är så viktigt. I dagens inlägg ska vi prata mer om olika sorters tonalitet i sociala medier.


Tonaliteten man har via sociala medier kan betraktas som en egen sorts kommunikation. I reklamer, broschyrer, nyhetsbrev och andra traditionella informationskanaler har man mycket mer yta för att kommunicera till kunder.


På sociala medier gäller andra regler. I dagens digitala samhälle ska allt gå fort och detsamma gäller även hur folk beter sig när de surfar. Ni kan själva tänka när ni skrollar på era sociala medier - oftast är det väldigt översiktligt och det är få som stannar och läser varje inlägg.


Så hur ska man göra för att hålla kunderna intresserade nog för att stoppa i sitt skrollande och hur ska man kommunicera mot kunderna?

PROFESSIONEL TON ELLER PERSONLIG TON?


Det är vanligt och rekommenderat att hålla en lättsam och vardaglig ton emot sina konsumenter i sociala medier - men det kan givetvis skilja sig. Här listar jag mina personliga åsikter om hur man ska kommunicera med sina kunder i några av de olika kanalerna:

LinkedIn: Som de flesta vet, är detta stället som man hänger på när man vill se en mer seriös sida av företagen eller företagets anställda. Förstå mig rätt - man kan fortfarande vara lättsam, men man får tänka på att LinkedIn är som en stor mingelfest fast digitalt. Var professionell, uttryck dig kort och svara på dina kunders frågor. Detta är även ett gyllene tillfälle att tacka och synas på de inlägg som skrivs om dig och ditt företag.


Facebook: Här är formaliteten en aning lättare. Det är en plats där både konsumenter och andra företagskunder får en överblick över er som företag. En lockande rubrik, lagom lång text och intressanta inlägg med en passande bild är något som kan fånga uppmärksamheten i det oändligt långa flödet.


Webbplatsen: Här är det bara en sak som gäller - tydligt, enkelt och rakt på sak. Om kunder tar sig in på din hemsida är det för att de tycker du är intressant. Ditt jobb är att hålla dem kvar och få tillräcklig information för att sedan genomgå ett köp eller ta beslutet att kontakta er.


Försök att få med all information ni har om ert företag och tjänster/produkter, men samtidigt ha ett enkelt sätt att kontakta er på om det önskas.


Instagram: En digital kanal som kan ge dig mycket reklam och uppmärksamhet - om du använder det rätt. Det finns flera exempel på framgångsrika företag som skapat sin största uppmärksamhet här. Ett exempel är NA-KD eller RevolutionRace. Via sina kunder skapar de intressant content och en gemenskap i deras företags relation mellan kunderna.


Här är det ytterst viktigt att du anpassar dig efter din målgrupp. Använder de emojis eller inte? Hur talar kunderna med varandra? Är det för mycket att uppdatera 7 gånger i veckan? Detta vet bara du och din målgrupp svaret på.

För att summera skulle jag göra en enkel uppdelning:

Webbplatsen (och anknytande nyhetsbrev till exempel) samt LinkedIn ska ha en mer tydlig och rak kommunikation.


Instagram, Facebook och andra sociala medier som kunder främst använder som privatperson - använd ett mer personligt språk och nå fram till dina kunder den vägen.


Lycka till med er kommunikation!

80 views0 comments

Recent Posts

See All